GOE 2015. évi őszi családi hétvége

A Gáziparosok Országos Egyesülete a Királyok városában járt

Ebben az évben különösen nagy izgalommal készült a GOE titkársága a már hagyománnyá vált „GOE õszi családi hétvégére”, mivel ebben az évben 6. alkalommal szerveztük meg ezt az eseményt szeptember 25-26-27-én, Székesfehérváron.

Országos Szakmai Egyesületről lévén szó, minden évben valaki a tagok közül vállalja fel, hogy a saját megyéjében, városában megszervezi az egyesület tagjainak, családtagjaik bevonásával ezt a programot.

Az elmúlt hat évben tagjaink és családjuk lelkes és aktív szervezőmunkájának köszönhetően jutottunk el:
• 2010. októberében Kéleshalomra,
• 2011. szeptemberében Tállyára,
• 2012. szeptemberében Tatára,
• 2013. augusztusában Békéscsabára és Gyulára,
• 2014. augusztusában Nyíregyházára és idén
• 2015. szeptemberében Székesfehérvárra.

Az elmúlt hat évben kuriózumokkal ismerkedhettünk meg, különleges helyek felfedezésére nyílt lehetőségünk, ami a tagjaink elismertségének, és helyi szakmai és emberi megbecsülésüknek köszönhető.

Az elmúlt öt esztendő élményeivel feltöltődve a GOE elnöksége az idei szervezőknek készített egy „vándorserleget”, melynek talapzatára felgravírozták az elmúlt öt év és az idei év helyszínét is, és amelyet ünnepélyes keretek között adtunk át a Fejér megyei főszervezőknek, a DBS Kft. képviseletében Bánhegyi Péter és Sipos Gábor uraknak és családjuknak, ezzel is kifejezve köszönetünket szervezőmunkájukért, melynek eredményeképp jöhetett létre ez a három csodálatos nap.

Ez a serleg egy évig van az év szervezőjénél, a következő alkalommal pedig az kapja meg, aki abban az évben a családi napot szervezi.

Fontos megemlíteni, hogy az ország szinte minden pontjáról csatlakoznak ehhez a programhoz az egyesület tagjai. Különösen aktívak, és évről-évre velünk tartanak a Békés megyei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, a Komárom-Esztergom megyei, a Hajdú-Bihar megyei, a Pest megyei és a budapesti tagok és családjaik, hogy együtt tölthessük ezeket az egyesületi hétvégéket. Szeptember 25-én, pénteken délután találkozott a csapat a DBS Kft. székhelyén ahol a szervezők köszöntötték a résztvevőket és röviden bemutatták cégüket, annak szervezeti felépítését, a közvetlen kollégákat, és mindezen keresztül átfogó képet kaptunk a szervezők székhelyén folyó munkáról, mindennapi tevékenységükről. A szervezők egy külön meglepetéssel is készültek az egyesület részére, amit Csók István úrnak adtak át, akiről tudni kell, hogy egy egyedülálló Gázmúzeumot hozott létre Nyíregyházán. Ez a „kincs” (Junkers ZF 15 váltószelep) méltó helyre került, így tovább él, és másnak is alkalma nyílik megnézni, ha ellátogat Nyíregyházára.

A délutáni első utunk a „Jolán fagyizóba” vezetett, ahol speciális pizzákkal és negyvennél is több féle fagyi választékkal várt bennünket a tulajdonos, akinek a szíves vendéglátását az egyesület nevében egy emléklappal köszöntük meg.

Idén ünnepli 25 éves évfordulóját a Magyar Installateur. Ebből az alkalomból, és annak reményében, hogy e színvonalas szakmai lap még legalább 25 évig szolgálja a szakmát tartalmas és naprakész cikkeivel, tudósításaival, meghívásunkat elfogadva, a péntek esti programunkhoz csatlakozott Pongrácz Lajos főszerkesztő úr is, akivel a Magyar Installateur elmúlt 25 évének bemutatására összeállított rövid és érdekfeszítő előadása mellett, az est folyamán az egyesület tagjainak alkalma nyílt egy kis szakmai eszmecserére is.

Szeptember 26-án szombat reggel a szállodánk előtt kialakított „Box utcán” végigsétálva megcsodálhattuk a felsorakozott veteránautókat és közvetlenül élőben nézhettük a Veterán Classic 100/100 autóverseny rajtja előtti pillanatokat.

Az hittük, hogy ezt az élményt már nem lehet fokozni, amikor is Bánhegyi Péter és Sipos Gábor szervezők ismét meglepték a csapatot. A parkolóban egy 1960-ban négyhengeres csepel motorral gyártott IKARUS 31-es várt bennünket. Ez a busz még Budapesten készült és két éven keresztül, 2011-2013 között újította fel Székesfehérváron a tulajdonos Fung László, és fia Dávid. A panorámatetős buszon, melyből jelenleg ez az egy van az országban, 35 ülő és 15 álló hely van.

Ezzel a busszal mentünk ki mindannyian a Fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyba, ahol külön idegenvezető mutatta be a kastély szépségeit, különlegességeit, illetve átfogóan mesélt a történelmi múltjáról és jelenlegi működtetéséről.

A kollégáknak lehetősége nyílt a felújított kastély – amúgy látogatók elől elzárt – teljes gépházának megtekintésére is, illetve a műszaki kollégával történő konzultációra a gépészet kialakításával kapcsolatban.

Az ebédet is a kastélyban fogyasztottuk el impozáns körülmények között, ahol a kastély tulajdonosa, a Károlyi család leszármazottjának felesége, Angelika asszony személyesen köszöntötte az egyesület tagjait.

A kastélyban elfogyasztott ebéd után visszaindult a csapat a szállodába. Délután ellátogattunk a Hetedhét Játékmúzeumba, miközben a város híres és mindenki számára kedves Kati nénijének bronzszobránál is megálltunk.

Este Székesfehérvár különleges tájházát nézhettük meg, ahol egy néptánc program keretein belül ismerhettük meg e tájegység néptánc szokásait, előadásmódját, népviseletét. A tánclépések mellett néhány népdalt is megtanultunk, amelyeket közösen énekeltünk.

A szombat esténket belvárosi fáklyás idegenvezetéssel zártuk, de előtte még megnéztük a Királyok temetkezési helyét.

Szeptember 27-én vasárnap, az utolsó napon a szállás elhagyása után a Bory-vár felé vettük az irányt.

A különleges, változó művészi stílusú épületcsoport nagy része ma már múzeumként üzemel. Az épület szerepel a Guinness Rekordok Könyvében is, mint a világ legnagyobb épülete, amelyet egyetlen ember alkotott.

A várban az alkotó családját képviselő idegenvezetővel tett romantikus és érdekes sétát befejezve átutaztunk Agárdra, majd hajóval átszeltük a Velencei- tavat, hogy eljussunk a Szúnyog- szigetre, ahol a közös ebédünket fogyasztottuk el.

Hajózásunk alatt a vándorserleg átadása mellett egy GOE-s emléklappal köszönetünket fejeztük ki két főszervező tagtársunknak, Bánhegyi Péternek és Sipos Gábornak, valamint feleségeiknek!

Varró Zsuzsanna
GOE fõtitkár

Letöltés